21. Yüzyılda Kuantum Liderlik

21. Yüzyılda Kuantum Liderlik

21. Yüzyıl da Kuantum Liderlik kitabını henüz okumamış ve başucu kitabım yapmamışken her büyüklükten farklı işletmelerde gözlemlediğim azınlıkta olan iyi örnekler dışında eski çağda kalmış yönetim modellerine şahit oluyor, 21.yy döneminde azalmasını beklediğimiz Everest kadar dik olan organizasyon yapılarında ast-üst kavramı da yer kabuğu kadar sertleşmeye devam ediyor ve kıtaların bir biriyle çarpışması kadar büyük yönetici ego savaşlarıyla ben yarattım dağları heybetli şekilde yükselmeye devam ediyordu. Kıtalar arası çarpışmalara benzettiğim bu savaşlar oturulan koltukları öylesine yukarıya taşıyordu ki, göze inen zirve bulutlarından çalışanları göremeyen yöneticiler tıpkı yolculuklarda yükselen uçağın yağmur bulutlarını aşmasıyla ortaya çıkan muazzam güneşin büyüsüne kapıldığımız gibi zirvedeki koltuğun büyüsüne kapılamaya devam ediyorlardı. 

Tüm bu yorumlarımın ve kullandığım metaforların fotoğrafta gördüğünüz çalışma masamdaki 21. yy da Kuantum Liderlik kitabı ile sağlam bir ilişkisi var. Okumayanlar için özetle kitaptan ve yaklaşımından bahsedeyim. Kitapta geleneksel çalışma ve yönetim modelleri "newtonsal", yenilikçi model ise "kuantum" olarak adlandırılıyor.

Newton'sal organizasyonlar direktif ile tek bir hedefe doğru koşarken, kuantum organizasyonları farklı fikirlere önem veren kompleks sistemler olarak adlandırılan canlı sistemlerden oluşuyor. Canlı sistemler çevreleri ile sürekli bir iletişim halinde olurken değişime karşı da tepki verebilir ve esnek kalabiliyor. Newtonsal organizasyonlar ise tek bir hedefe tek bir strateji ile varılabileceğini düşünüyor.

Newtonsal organizasyonlar bir işi yapabilmek için en iyi yol nedir diye sorarken Kuantum organizasyonlar bu işi yapmanın nedeni nedir, bu işin anlamı nedir gibi koçluk soruları soruyorlar. Hemen bir yorum eklemeden geçemeyeceğim, İşte tam da burada özellikle lider ve potansiyel lider adaylarının koçluk eğitimi ve desteği alması ne kadar önemli hep birlikte görüyoruz.

Doğru soruları sorabilme becerisi koçluğun altın anahtarı değil midir? 

Kitap üzerinden devam edelim, Newtonsal organizasyonlar; kesinlik, hiyerarşi, iş bölümü, tepeden yönetim, tek bir bakış açısı, rakip, bürokrasi kelimeleri ile tanımlanırken Kuantum organizasyonlar ise hiyerarşiden uzak, çok merkezli, farklı fikirlere açık, iş birliği, esneklik, yenilikçi kelimeleri ile tanımlar. En önemlisi Kuantum liderliği hem IQ hem de EQ yu yani her iki modeli birlikte kullanmayı ve insanların içerisindeki yaratıcılığı ortaya çıkarak SQ yani ruhsal zekayı işaret eder.

Sonuç olarak Kuantum liderliği insanlara ve takıma güvenmeyi, tüm şartlarda rahat ve diyalog halinde kalmayı, esnek olmayı, değişime hazırlıklı ve açık olmayı vurgular.

Pandemi günlerinde Kuantum tarzı liderlik modeline ne kadar ihtiyaç olduğunu bir kez daha anlıyoruz öyle değil mi?

Tüm bu tespitlerimden elbette kendime çıkardığım kıssadan hisslerim var.

Savunduğu değerleri yaşatmayan ona hiç sahip olmamıştır diye düşünüyorum ne dersiniz?

Rectra'yı savunduğumuz değerler üzerine inşaa etmeye çalışıyoruz. Ekibimiz içinde title ayrımı yok, bey hanım sıfatlarını kaldırdık ve yeni fikirleri sonuna kadar destekliyoruz. Kuantum modelinde bir işletme olarak DNA mızı "Gelecek için potansiyeli keşfet ve geliştir" olarak kodladık. Uzaktan çalışma ve coworking ortamında yüksek dağlardan uzak yaşama alışmaya ve bu yaklaşımı desteklemeye çaba gösteriyoruz. Bu kitabı da başucumuzda tutuyoruz.

Liderlik becerinizi güçlendirmek, kurumunuzu geleceğe taşıyacak liderleri yetiştirmek, var olan potansiyeli geliştirmek istiyorsanız LİDERLİK AKADEMİSİ programlarımızı inceleyebilir ve kurumunuza özel eğitim, danışmanlık, koçluk TALEP edebilirsiniz.

Kaynaklar; Kitap Adı: 21. Yüzyılda Liderlik Kitabı, Yazarı: Danah Zohar